Към съдаржанието
Как да изберем правилния куфар?

Как да изберем правилния куфар?

Един качествен куфар може да ви служи дълги години, даже и десетилетия, затова е важно да се избере такъв, който ще Ви служи добре, независимо от това дали през седмица ще пътувате до далечни дестинации, или лятото до любимото кътче на Черноморието.

В идеалния случай, куфарът трябва да побира всичко, от което имате нужда без да става прекалено тежък за разнасяне. И разбира се, да бъде достатъчно здрав и упорит, за да предпазва принадлежностите Ви, които са вътре. 

В DIDIS имаме дългогодишен опит в търговията с куфари и пътни аксесоари и се надяваме с този пост да успеем да Ви помогнем да вземете най-доброто за Вас решение, когато купувате следващия си куфар. 

 

Кои са нещата, които трябва да съобразим преди да купим куфар?

Типът куфар, който ще Ви служи най-добре зависи от типа пътуване, което Ви предстои. Разбира се, има безброй вариации на цветове и стилове при куфарите, но е важно да съобразим и  практическите аспекти преди да извадим портфейла.

 

За теглото:

Големи куфари: Ограничението на теглото на чекирания багаж е различно за различните авиокомпании. Преди да тръгнете, проверете дали куфарът ви не е прекалено тежък, тъй като таксите за свръхбагаж могат да бъдат изключително високи!

Ако пътувате често, препоръчваме да инвестирате в кантар за куфари, за да сте сигурни, че няма да плащате свръхбагаж на летищата. 


Хубаво е да съобразим, че колкото по-лек е куфарът в празно състояние, толкова повече неща бихме могли да вземем с нас при пътуване без да се притесняваме от допълнителните такси, които авиокомпанията може да ни нанесе. Обикновено по-леките куфари биват текстилните. Те са по-леки и по-практични за пътуване, но не са толкова устойчиви при удар или изпускане в сравнение с твърдите куфари. Нашата препоръка тук е да пътувате с  твърди куфари в случай, че в тях ще носите техника или чупливи материали и текстилни, ако очаквате в куфара да има само дрехи.

Ръчен багаж и куфари за борда на самолета: Всяка авиокомпания налага собствени ограничения за колко голям и колко тежък багаж можем да вземем с нас на борда на самолета. Ако не искате да жертвате книги, подаръци и сувенири, изберете лек ръчен куфар. По-долу ще посочим изискванията на по-често използваните авиокомпании в България. 


Размери:

Големи куфари: Ако търсите по-голям куфар, помислете къде ще го съхранявате, когато го използвате, и как размерът му ще се отрази на пътуването Ви. Ако планирате да пътувате до летището с кола, колко лесно ще се побере куфарът в багажника? Ще бъде ли лесно да го пренасяте през тълпите? Ще Ви създаде ли проблем за багажника в автобуса на летището; можете ли да го качите на най-горното стъпало?


Кабинни куфари: Това, че куфарът се нарича "салонен", не означава, че ще се побере в салона на самолета. Отново, преди да пътувате, проверете дали има ограничения за размера; по-долу ще намерите информация за изискванията за размера различните авиокомпании.



Сигурност:

Ключалка на куфара е винаги добра идея. Много куфари идват с вградени механизми за заключване, но ако този който сте си харесали няма можете да закупите универсален катинар за циповете на куфара.

Ако пътувате до Америка / САЩ силно препоръчваме да закупите куфар, чиято ключалка е съвместима със стандарта на TSA (Администрация за транспортна сигурност в САЩ). Тези ключалки се отличават от другите с това, че на Американските летища разполагат с универсален ключ, който могат да използват, за да отворят куфара при случайна проверка. Ако куфарът Ви бъде избран за случайна проверка и не може да бъде отворен от извършващия проверката, то те имат правото да разбият куфара, за да извършат проверката.  



Колела:

Повечето куфари са с четири колелца, понякога наричани "spinner", което означава, че не е необходимо да накланяте куфара преди теглене и той може да се движи заедно с Вас. Куфарите с две колела обикновено са с малко по-големи колела и могат да бъдат по-лесни за изтегляне и прескачане на бордюри. 


Вътрешни отдели:

Вътрешни джобове се намират в повечето куфари с твърда и мека обвивка - от малки вградени джобове и по-големи отделения, в които може да се побере лаптоп, до подвижни торби за пране и секции за дрехи, които помагат да се предпазят якетата от намачкване. Външните джобове за прибиране на леснодостъпни предмети обикновено се намират само в куфарите с меки страни.


Разширяемост:

Много куфари са снабдени с разширяващ се панел, който може да се разкопчае и да осигури поне 10% допълнително място за опаковане. Някои от най-добре оценените куфари за пътници и пълноразмерни куфари в нашите класации са с възможност за разширяване и си заслужава да ги разгледате, ако не можете да устоите на подаръците и сувенирите в последния момент.

Твърд куфар или мек куфар?

Твърди куфари:

Често смятани за най-издръжливия тип багаж, твърдите куфари имат твърда външна част, която обикновено е изработена от формован полипропилен, поликарбонат или ABS пластмаса, а при някои се използва алуминий. Те са по-малко гъвкави от куфарите с мека обвивка, което ги прави по-добър вариант за защита на деликатни предмети. Корпусите са водоустойчиви, но водата все пак може да проникне през ципа.

Твърдите куфари са по издръжливи на удари и боят, които виждат на летищата. Най-новите модели са леки, с голяма вместимост понеже новите технологии позволяват изработка на куфари с по-тънък, но по-силен слой пластмаса или поликарбонат. Те не разполагат с външни джобове, но обикновено има няколко вътрешни за по-удобно разделяна на вещите.


Меки куфари:

Изработени от текстил, те обикновено са по-малко водоустойчиви от куфарите с твърда черупка, но повечето имат водоустойчива PVC подплата за пътуване при лек дъжд.


Куфарите с меки страни обикновено разполагат с множество вътрешни и външни джобове, което ги прави по-добър избор за организирани пътници. Външните джобове обаче обикновено не са снабдени със собствени катинари, така че скрийте ценностите на друго място.


Голямо предимство на текстилните куфари е, че често имат цип за разширение, което Ви осигурява още няколко сантиметра широчина. 

 

 

Какво трябва да знаем за различните изисквания за ръчен багаж на Wizz Air и Ryan Air?


Wizz-Air:

Безплатен ръчен багаж: 
Размери: 40 x 30 x 20 см*
Максимано тегло: 10 килограма.
 *Трябва да се побере под седалката пред Вас; може да бъде чанта за лаптоп, дамска чанта или малка раница

 

Wizz-Air с приоритет :

Позволен на борда при закупуване на Wizz Priority*
Размери: 55 x 40 x 23 см*
Максимано тегло: 10 килограма.
 *Трябва да бъде качен в отделението за багаж над седлката Ви. 

 

RyanAir:

Безплатен ръчен багаж: 
bag_2-1.jpg
bag_2-1.jpg
Handbag-size_2x.png
Размери: 40 x 25 x 20 см*
 *Трябва да се побере под седалката пред Вас; може да бъде чанта за лаптоп, дамска чанта или малка раница

 

RyanAir заплатен багаж на борда:

Безплатен ръчен багаж: 
BG-Baggage-Update.jpg
Размери: 55 x 40 x 20 см*
Максимано тегло: 10 килограма.
 *Трябва да се побере под седалката пред Вас; може да бъде чанта за лаптоп, дамска чанта или малка раница